Εσυ απο ποιο μερος της Kıbrıs εισαι;

Έτος 2025 (ή και νωρίτερα). Πραγματικός διάλογος μεταξύ ανανιστών:

-Γεια. Χαίρω πολύ. Από που είσαι;

-Από την Kıbrıs φίλε.

-Ναι, το κατάλαβα. Από ποια πόλη εννοώ;

-Από τη Lefkoşa. Γεννήθηκα στη Larnaka, αλλά εδώ και 15 χρόνια μένω Lefkoşa. Εσύ;

-Εγώ είμαι από τη Mağusa. Η μάνα μου είναι από τη Girne, ο παπάς μου από την Güzelyurt, αλλά εγώ μεγάλωσα στη Mağusa.

Υπερβολές; Απίθανο; Εκτός πραγματικότητας; Ίσως. Ίσως πάλι και όχι. Διότι αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις της γνωστής ανανικής κομπανίας στη δημοσιοποίηση του θέματος με τη χρήση της Pegasus για ταξίδι μαθητών στην Τραπεζούντα, ο πιο πάνω διάλογος ίσως και να διεξάγεται ήδη από ορισμένους.

Ο ορυμαγδός  επίθεσης εκ μέρους της κομπανίας κατά (πρωτίστως) της εφημερίδας Φιλελεύθερος που το έφερε στην επιφάνεια, αλλά και κατά του Γενικού Ελεγκτή που ανέδειξε τη σημαντικότερη πτυχή του θέματος (αυτή δηλαδή της διαπλοκής ανάμεσα στο Υπουργείο και στο ταξιδιωτικό γραφείο που πήρε την προσφορά), είναι απολύτως ενδεικτικός του πανικού τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο Γεν. Ελεγκτής, μεταξύ πολλών άλλων κακώς εχόντων στο ΥΠΠ που κατέγραψε στην έκθεση του, σημείωσε ως “ατυχές” και το γεγονός ότι το ταξιδιωτικό γραφείο που πήρε (παράτυπα) την προσφορά, στο κείμενο της προσφοράς του αναφερόταν (ανάμεσα σε μια εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά πρόταση) ως προορισμό την Istanbul και όχι Κωνσταντινούπολη. Είναι σαν να μιλάμε 2 ελληνόφωνες και να λέει ο ένας στον άλλο “εγώ πήγα διακοπές στο Λάντον” και “μόλις επέστρεψα από τη Μαντρίντ”.

Πιθανότατα να μην ήταν και αρμοδιότητα του Γεν. Ελεγκτή το συγκεκριμένο θέμα. Ελάχιστη σημασία έχει. Και όμως, η αφορμολογημένη ανανική κομπανία, εστιάστηκε αποκλειστικά σ’ αυτό, το ανέδειξε ως μείζον, και μετά .. δώστου ειρωνείες και χλευασμό. Για την ουσία του θέματος, τσιμουδιά. Μόνο για το Istanbul. Αλλά, ακόμη και να μην υπήρχε το θέμα της διαπλοκής με το ταξιδιωτικό πρακτορείο, η απόλυτη ισοπέδωση του θέματος της χρήσης εταιρείας που χρησιμοποιεί το παράνομο Ercan, ως να είναι κάτι το επουσιώδες, ευτελές ή ακόμη και αναχρονιστικό, καταδεικνύει ορισμένα πράγματα.

Κατ’ αρχάς, όλο αυτό είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα του εθνικού αυτοεξευτελισμού, τον οποίο με αμείωτη ένταση ακολουθούμε. Θεωρείται “πρόοδος” να λες Istanbul και όχι Κωνσταντινούπολη, θεωρείται πρόοδος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αφαιρεί τη σημαία και τα σύμβολα της χώρας του από το αυτοκίνητό του όταν πάει να δει θέατρο με τον κατοχικό ηγέτη, θεωρείται “ασήμαντο και ας μη δώσουμε συνέχεια” να ταξιδεύει Μέλος της ΚΟΕ από την Τύμπου, θεωρείται “πρόοδος και προσαρμογή στα νέα δεδομένα” η περιβόητη Επιτροπή Πολιτισμού να παραλείπει την ελληνική ονομασία των κατεχόμενων χωριών μας, κλπ κλπ. Συνεπώς αύριο πολύ φυσιολογικά θα θεωρείται πρόοδος να λες Mağusa αντί Αμμόχωστος!

Συνεπώς, αγαπητέ αθώε συμπολίτη, ξύπνα. Από το 1974 μέχρι και σήμερα, οι τουρκικοί στόχοι έχουν παραμείνει αναλλοίωτοι μέχρι κεραίας. Δεν έχουν υποχωρήσει στο παραμικρό, δεν έχουν παραχωρήσει ούτε σπιθαμή γης, δεν έχουν δώσει ούτε ικμάδα πιθανότητας εξεύρεσης δίκαιης λύσης, εν αντιθέσει με τη δική μας πλευρά που από κυβέρνηση σε κυβέρνηση συναγωνίζεται ποια θα έρθει πρώτη σε πραξουλισμό. Συνεπώς, ξαναδιάβασε τον αρχικό διάλογο στην αρχή του άρθρου και ξανασκέψου πόσο εντός ή εκτός πραγματικότητας είναι..

Υ.Γ. 1: Για τους μη γνωρίζοντες την τουρκική, Kıbrıs είναι η Κύπρος, Lefkoşa η Λευκωσία, Mağusa η Αμμόχωστος, Girne η Κερύνεια και Güzelyurt η Μόρφου. Με τα μυαλά που κουβαλούν ορισμένοι, σε λίγα χρόνια όπως έχουμε Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία κλπ θα έχουμε και Νέα Κύπρο.

Υ.Γ. 2: Η ποδοσφαιρική Ανόρθωση Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 2005 κλήθηκε να αντιμετωπίσει για τα προκριματικά του Champions League την τουρκική Trabzonspor, η οποία εδρεύει επίσης στην Τραπεζούντα. Η ομάδα μετέβη στη συγκεκριμένη πόλη αεροπορικώς από τη Λάρνακα με πτήση των συριακών αερογραμμών, με ενδιάμεση στάση στη Δαμασκό. Λύσεις όταν θέλεις υπάρχουν. Φτάνει να θέλεις. Προφανώς οι ευαισθησίες των ανθρώπων ενός ποδοσφαιρικού σωματείου (της Ανόρθωσης εν προκειμένω) ήταν διαφορετικές απ’ αυτές του Υπουργείου της Παιδείας..

1 thought on “Εσυ απο ποιο μερος της Kıbrıs εισαι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *