Διακοπές με παιδιά

Από τη στιγμή που κάποιος γίνεται συνειδητά γονιός, θεωρητικά παύει να είναι προτεραιότητα στη ζωή του ο εαυτός του. Όπως ακριβώς με το που γίνεσαι γονιός παύεις να κοιμάσαι ανέμελα τα βράδια ή να σηκώνεσαι όποτε θες το πρωί, έτσι και η κοινωνική σου ζωή (έξοδοι, διακοπές κλπ) περνά σε άλλη διάσταση. Στα πλαίσια αυτά, η συμμετοχή των παιδιών στις κοινές οικογενειακές διακοπές, κατ’ εμένα, είναι πολύ σημαντική και επωφελής.

Κατ’ αρχάς, η συμμετοχή και μόνο των παιδιών στις διακοπές, τους δίνει την αίσθηση ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υπόλοιπη οικογένεια και όχι ένα “βάρος” ή ένας “βραχνάς”. Θεωρητικά και νοουμένου ότι έχει προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία, ένα φυσιολογικό παιδί που έχει ήδη μάθει κάποιους στοιχειώδεις κανόνες και τρόπους καλής συμπεριφοράς, μπορεί όχι μόνο να μην είναι “βάρος”, αλλά και μια ευχάριστη παρέα.

Απ’ εκεί και πέρα, το παιδί που συμμετέχει σε κοινές οικογενειακές διακοπές, θα μάθει να εκτιμά, να σέβεται και να συμπεριφέρεται (σε ένα γκαρσόνι, σε ένα υπάλληλο ξενοδοχείου, σε τρίτους κλπ). Επιπρόσθετα, αν οι διακοπές περιλαμβάνουν και ταξίδι στο εξωτερικό, το παιδί θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του, θα διευρύνει τα ενδιαφέροντά του, θα δει άλλα μέρη, πολιτισμούς κλπ.

Σέβομαι κάποιον που θα πει ότι “μα θέλει και το ζευγάρι να μείνει μόνο του”. Μπορεί σαφώς: να πάει έξω ένα βράδυ, να μείνει ένα σαββατοκύριακο σ’ ένα ξενοδοχείο κλπ. Έτερον εκάτερον. Στην Κύπρο, δυστυχώς, θεωρείται από πολλούς δεδομένο ότι από την ώρα που έρχεται ένα παιδί στον κόσμο, θα το μεγαλώνει κυρίως ο παππούς και η γιαγιά, επειδή οι γονείς δουλεύουν ή επειδή θέλουν να ξεκουραστούν. Λάθος! Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς είναι πολύ σημαντικός μεν, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να υποκαθιστά αυτόν του γονέα.

Σίγουρα για τον καθένα μας οι διακοπές χωρίς τα παιδιά θα ήταν πιο ξεκούραστες. Η ζωή μας όλη άλλωστε ήταν πολύ πιο ξεκούραστη πριν γίνουμε γονείς. Το να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους και να τους “γεμίζουμε” εμπειρίες όμως είναι το Α και το Ω. Η Μαρία κι εγώ δεν έχουμε πάει ποτέ διακοπές χωρίς τα παιδιά (και τα τρία), ενώ και οι βραδινές μας έξοδοι χωρίς αυτά είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Φυσικά δεν λέω ότι είμαστε εμείς οι σωστοί και οι άλλοι λάθος. But, this is us..

Καλές διακοπές σε όλους! 🏖

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *