Το πιο δύσκολο επάγγελμα στον κόσμο: ΓΟΝΙΟΣ!

Έχουμε συχνά την αφελή πεποίθηση ότι ορισμένα επαγγέλματα είναι πραγματικά δύσκολα. Βαρέα και ανθυγιεινά, τα λένε στην Ελλάδα. Είναι όμως ένα “επάγγελμα” το οποίο όσοι δεν έχουν εξασκήσει, δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει πραγματικά δυσκολία. Κατ’ αρχάς, είναι ένα επάγγελμα το οποίο δεν μπορείς να σπουδάσεις. Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο, κανένας οδηγός χρήσης και καμία εγκυκλοπαίδεια που όταν τα μελετήσεις μπορείς να πεις μετά με βεβαιότητα ότι πλέον “είμαι έτοιμος”.

Το να γίνεις γονιός είναι το πιο εύκολο πράγμα – αν και η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας κι αυτό είναι υπό αμφισβήτηση, κρίνοντας από τις πόσες δυσκολίες συναντούν πολλά νεαρά ζευγάρια στο να τεκνοποιήσουν. Έστω όμως ότι αποφασίζεις μια μέρα να διαωνίσεις το είδος σου. Κάνεις με την καλή σου / τον καλό σου τις απαραίτητες ..αγαπούλες και μια ωραία πρωία γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης και βγαίνει θετικό. Χαρές, πανηγύρια κλπ και αρχίζεις για τους επόμενους 9 μήνες να κάνεις όνειρα. Η κοιλίτσα μεγαλώνει, μαθαίνεις σε κάποια φάση και το φύλο και περιμένεις με ανυπομονησία για τη μεγάλη μέρα. Η οποία σε κάποια στιγμή έρχεται. Βγαίνει έξω στο μάταιο τούτο κόσμο το μωράκι, χαρές, πανηγύρια κλπ και μετά;

Μετά συνειδητοποιείς ότι “Οκ, ωραία όλ’ αυτά, αλλά τώρα πρέπει και να το μεγαλώσω αυτό;“. Και κάπου εκεί αρχίζει ο μεγάλος “γολγοθάς” για τον οποίο κανείς ποτέ δεν σε είχε προετοιμάσει. Το πρώτο σοκ έρχεται όταν αντιλαμβάνεσαι ότι πλέον ο ύπνος σου θα είναι είδος πολυτελείας. Κομμένα τα σερί 7ωρα και 8ωρα ξάπλας στο κρεβάτι. Πλέον, ανά τρίωρο (τουλάχιστον) θα είσαι με το όπλο παρά πόδα! Το δεύτερο σοκ είναι ότι συνειδητοποιείς ότι όπου κι αν πας, ό,τι κι αν κάνεις, ό,τι κι αν σχεδιάσεις, τα πάντα θα πρέπει να περιστρέφονται πλέον όχι γύρω από τον εαυτό σου, αλλά γύρω από εκείνο το ανήμπορο πλασματάκι που εξαρτάται αποκλειστικά από σένα. Άρα, τα ξενύχτια με φίλους κομμένα, οι ανέμελες βόλτες στα cafe κομμένα και γενικότερα η κοινωνική σου ζωή bye bye..

Με την πάροδο του χρόνου, εκ των πραγμάτων προσαρμόζεσαι στη νέα σου πραγματικότητα. Η οποία για τα επόμενα …κάμποσα χρόνια θα είναι ατέλειωτη από ξενύχτια, μουρμουρητά, παράπονα κι ανησυχίες. Θα είναι όμως παράλληλα γεμάτη και με μεγάλες εκπλήξεις, συγκινήσεις, στιγμές υπερηφάνειας και δάκρυα χαράς.

Το βασικό, κατά την άποψή μου, που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν γίνει γονιός είναι ότι πέραν του ότι θα αλλάξει η ζωή του ολόκληρη, είναι ότι από τη μέρα που κάποιος γίνει πατέρας/μητέρα, πλέον ο εαυτός του υποχρεωτικά έρχεται σε 2η μοίρα. Ενόσω κάποιος είναι ψυχολογικά, πνευματικά, αλλά και σωματικά έτοιμος για να διαβεί αυτό το κατώφλι, τότε οι πιθανότητες να αποδειχθεί ως σχετικά πετυχημένος γονιός είναι αυξημένες. Αν η έλευση ενός παιδιού γίνει χωρίς να πληρούνται τα παραπάνω, αν μια εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη, αν “συλληφθεί” ένα παιδί απλά από υποχρέωση ή επειδή θεωρούμε ότι με την άφιξή του θα βελτιωθούν οι κακές σχέσεις μεταξύ των συζύγων/συντρόφων κοκ, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι σαφώς μεγαλύτερες. Φυσικά, σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Πλην όμως, παραμένουν εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, κανένα manual με οδηγίες για το πώς αυτό ή αυτά τα πλάσματα που φέρνουμε στον κόσμο και λέγονται παιδιά μας θα γίνουν με τη σειρά τους αξιόλογοι άνθρωποι, σωστοί επαγγελματίες, καλοί σύντροφοι ή υπέροχοι γονείς. Όσο ρομαντικό κι αν ακουστεί, τα ιδανικότερα συστατικά για μια σχετικά πετυχημένη συνταγή είναι μπόλικη αγάπη, υπομονή, αλληλοστήριξη μεταξύ των γονέων και φυσικά θέληση να αγαπήσουμε κάποιον άλλο περισσότερο από τον εαυτό μας. Δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε όμως και ακατόρθωτο. Σε όλους λοιπόν τους φιλόδοξους νέους “συναδέλφους” που είτε προγραμματίζουν είτε έγιναν πρόσφατα νέοι γονείς, εύχομαι ολόψυχα καλή “σταδιοδρομία” στα νέα τους “καθήκοντα” και η ανταμοιβή του να δουν τους καρπούς τους να ανθίζουν είναι πραγματικά ανεκτίμητη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *