Επικήδειοι λόγοι & πολιτικά πρόσωπα

Σήμερα έτυχε να παραστώ σε κηδεία άλλων 2 αγνοουμένων της τραγωδίας του 1974, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, για κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της ΕΔΕΚ. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε Αρχηγός μεγάλου πολιτικού κόμματος (δεν έχει σημασία ποιου), ο οποίος ως είθισται μετέτρεψε από ένα σημείο και μετά το λόγο του σε πολιτική ομιλία, ως να απευθυνόταν σε κομματικό ακροατήριο. Το μόνο που έλειψε ήταν να μας πει και ποιον να ψηφίσουμε στις Προεδρικές!

Το συγκεκριμένο φαινόμενο βέβαια δεν ήταν πρωτοφανές – προσωπικά το έζησα σε ουκ ολίγες παρόμοιες περιπτώσεις. Δεν ξέρω κατά πόσον οι συγγενείς (οι οποίοι προφανώς οι ίδιοι προσκαλούν τους πολιτικούς σε τέτοιες περιπτώσεις) ικανοποιούνται από το σκηνικό και ούτε είμαι ασφαλώς σε θέση να τους κρίνω. Τη στιγμή της βαθιάς οδύνης του, ο καθένας μπορεί να ενεργεί όπως θέλει και είναι απόλυτα σεβαστό.

Θα πρέπει όμως και τα πολιτικά πρόσωπα με τη σειρά τους, όταν καλούνται να εκφωνήσουν επικήδειους ή επιμνημόσυνους λόγους να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Μία κηδεία ή ένα μνημόσυνο, κατά την άποψή μου, ΔΕΝ προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός. Έχουν άπειρες άλλες περιστάσεις για να “πουλήσουν το προϊόν τους”. Είναι ασέβεια και έλλειψη ευαισθησίας έναντι των ηρωικώς πεσόντων, τους οποίους θεωρητικά τιμούν διά του λόγου τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *