Όλο το έθνος προσκυνάει σώβρακα και φανέλες!

Δηλώνω οπαδός. Όχι φίλαθλος, οπαδός. Με τη γνήσια, αυθεντική έννοια του όρου. Δεν με τρελαίνει το ποδόσφαιρο σαν άθλημα. Μπορώ να πω ότι ορισμένες φορές το βρίσκω και κάπως ανιαρό. Προτιμώ 100 φορές το μπάσκετ. Πηγαίνω όμως εδώ και πολλά χρόνια τακτικά στο γήπεδο. Όχι από ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς το να παρακολουθήσω το ..φοβερό θέαμα, αλλά επειδή αγαπώ, υποστηρίζω, ζω και αναπνέω για μια συγκεκριμένη ομάδα.

Είναι ωραία η αίσθηση του γηπέδου. Η συνέυρεση με άλλους εξίσου “άρρωστους” με σένα, το πάθος, η ένταση, οι φωνές, οι πανηγυρισμοί, το άγχος, τα τσιγάρα, η αγωνία, τα συνθήματα, οι βρισιές στον αντίπαλο, το ξέσπασμα στο γκολ, όλ’ αυτά μόνο ένας οπαδός μπορεί να τα κατανοήσει. Και με όλη την ειλικρίνεια που μπορεί να έχει ένας οπαδός, σας διαβεβαιώ ότι δεν έχω ρίξει ποτέ ούτε μισό μπουκάλι, ούτε ένα νόμισμα, ούτε τίποτα εναντίον αντιπάλου. Κι ας βρέθηκα σε παιγνίδια με πολύ σοβαρά επεισόδια ακόμη και ως έφηβος. Άμα θέλεις, μπορείς να περάσεις μια χαρά κι ωραία στο γήπεδο χωρίς να προξενήσεις καμία ζημιά σε οποιονδήποτε.

Στα τόσα χρόνια γηπεδικής εμπειρίας λοιπόν, σχεδόν πάντα η Αστυνομία κατά τον έλεγχο εισόδου μας κάνει κατάσχεση “πολύ επικίνδυνων” αντικειμένων, όπως αναπτήρες, φραπέ, νερα, σάντουιτς κλπ και καλά για λόγους ασφάλειας. Είναι απορίας άξιον βέβαια πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει ένα φραπέ ή ένα σάντουιτς σε σε έναν παίκτη/διαιτητή ακόμη κι αν το δεχθεί στο κεφάλι! Την ίδια στιγμή, παραδόξως, τους πυρσούς, τις κροτίδες, τα μαχαίρια, τα πιστόλια και τα άλλα φονικά όπλα των χούλιγκαν δεν καταφέρνει να τα εντοπίσει. Θα είναι πολύ δυσεύρετα φαίνεται. Είναι να διερωτάσαι μετά αν αυτή η ίδια Αστυνομία που δεν μπορεί να εντοπίσει 2 πυρσούς και 3 κροτίδες, πώς τα καταφέρνει να αναλαμβάνει άλλες πολύ πιο μεγάλης σημασίας αποστολές (πχ επισκέψεις ξένων ηγετών) χωρίς σοβαρά παρατράγουδα μέχρι τώρα.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δεν χάνει ευκαιρία να μας επαναλάβει κάθε φορά που προκύπτουν επεισόδια ότι με την κάρτα οπαδού θα εξαλειφθεί άμεσα η βία στα γήπεδα επειδή λέει θα εξαλειφθεί η ανωνυμία. Μα αγαπητέ μου κύριε Υπουργέ, ποιος σας είπε ότι 1) είναι η ανωνυμία που προκαλεί τα επεισόδια ή 2) ότι επεισόδια δεν γίνονται και εκτός γηπέδων; Άντε και εφαρμόστηκε η κάρτα οπαδού (κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα παρεπιμπτόντως), άντε και έχει στην κατοχή της η Αστυνομία πλήρη ονομαστικό κατάλογο και στοιχεία για τον κάθε φίλαθλο που πήγε στο κάθε ματς, ε και; Τι θα γίνει μετά; Θα προβαίνει σε 3000, 5000, 10000 ή και παραπάνω συλλήψεις όποτε έχει επεισόδια;

Εδώ στο πρόσφατο ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ με τα γνωστά γεγονότα, μπήκαν μέσα στο γήπεδο 150-200 ταραξίες, έκαναν ό,τι έκαναν και η Αστυνομία σας κ. Υπουργέ κατάφερε και έκανε όλες κι όλες ΜΙΑ σύλληψη! Μιλάμε για ρεκόρ αποτελεσματικότητας. Να υποθέσουμε ότι αν είχαμε την κάρτα οπαδού θα τους μπαγλάρωνε όλους ας πούμε; Όπως σε τόσες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, στην Κύπρο επιχειρούμε να βάλουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Τι να τις κάνω τις κάρτες, όταν το αρμόδιο σώμα της Πολιτείας για την τάξη και την ασφάλεια αποδεικνύεται ΑΝΙΚΑΝΟ να προσφέρει πραγματική τάξη και ασφάλεια;

Βεβαίως, για να απονέμουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, οι ηθικοί αυτουργοί διαχρονικά των επεισοδίων στα γήπεδα δεν είναι η Αστυνομία, αλλά οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή η ΚΟΠ και τα σωματεία της. Αυτοί, οι οποίοι ως είθισται μετά από κάθε παρόμοια περίπτωση, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και “καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται”. Ποιος αγαπητοί μου κύριοι Πρόεδροι της ΚΟΠ και των Σωματείων υποθάλπτει τους χούλιγκαν; Ποιος τους αφήνει να κάνουν ό,τι τους καπνίσει και προτιμά να πληρώνει πρόστιμα και τιμωρίες παρά να τους “δώσει” στη Δικαιοσύνη; Ποιος κάνει ότι δήθεν δεν τους ξέρει, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το 99% των ταραχοποιών στοιχείων κρύβονται μέσα στους λεγόμενους Συνδέσμους Φιλάθλων των δικών τους ομάδων; Η απάντηση είναι απλή: εσείς!

Τα τελευταία χρόνια πηγαίνω στα γήπεδα και με τους γιους μου. Ακόμη και στα ντέρμπι. Προσεκτικά, χωρίς διακριτικά, πάμε περνάμε καλά και επιστρέφουμε. Χωρίς καν να βρίζουμε. Το τραγικό όμως είναι ότι είμαστε μια μικρή μειοψηφία. Βλέπω και τα άλλα παιδάκια που πάνε με τους δικούς τους πατεράδες. Αν οι μπαμπάδες είναι “φρόνιμοι”, θα είναι και τα παιδιά τους. Αν οι μπαμπάδες φωνάζουν, βρίζουν, χειρονομούν κλπ, το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα παιδιά τους. Children see, children do, που λένε κι οι Εγγλέζοι. Τα σημερινά παιδάκια όμως, όταν βλέπουν ότι ο μπαμπάς τους λέει ή κάνει ό,τι θέλει στην κερκίδα χωρίς καμία επίπτωση ή κανένα έλεγχο, είναι εν δυνάμει υποψήφιοι αυριανοί χούλιγκαν!

Υπάρχουν 2 τρόποι να εξαφανιστούν οι χούλιγκαν από τα γήπεδα: είτε διά ροπάλου αλά Θάτσερ, είτε διά του παραδείγματος, διά της καλλιέργειας πνεύματος σωστής συμπεριφοράς, σωστού φιλάθλου, σωστού ανθρώπου. Ο πρώτος είναι πιο άμεσος και φέρνει άμεσα αποτελέσματα, έχει όμως σοβαρό πολιτικό κόστος, το οποίο γνωρίζοντας τους Κύπριους πολιτικούς κανείς δεν πρόκειται ποτέ να αναλάβει. Ο δεύτερος θέλει χρόνο και κόπο και υπομονή. Αυτόν τον δεύτερο τρόπο, του να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας ως σωστούς φιλάθλους, δεν χρειάζεται κανένας Ιωνάς, καμιά Θάτσερ και κανένας τρίτος να μας τον υποδείξει. Είναι αποκλειστικά στο χέρι μας..

 

*Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, ο τίτλος του παρόντος άρθρου είναι “κλεμένος” από το πασίγνωστο τραγούδι του Τζίμη Πανούση “Κάγκελα Παντού”, ο οποίος παρότι γράφτηκε πριν 30 τόσα χρόνια (το 1986) δυστυχώς παραμένει πάντα επίκαιρος. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *