Ποιος ευθύνεται για το θάνατο του 10χρονου παιδιού;

Το 10χρονο παιδί που σκοτώθηκε από κτύπημα στο κεφάλι, δεν το σκότωσε το τσιμέντο στο γήπεδο του μπάσκετ. Θα ήταν ευχής έργον βέβαια αν όλα τα σχολικά γήπεδα μπάσκετ ήταν από ταρτάν και του ποδοσφαίρου από γρασίδι. Δεν είναι όμως. Θα μπορούσε το παιδί κάλλιστα να είχε κτυπήσει ανεβαίνοντας τις σκάλες του σχολείου ή στο πεζοδρόμιο ή οπουδήποτε αλλού. Έτυχε να είναι στο γήπεδο και όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε (κακώς) εκεί.

Το παιδί σκοτώθηκε λόγω της κακής διάγνωσης του τραύματος στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Αν είχε γίνει η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, το παιδί σήμερα θα ήταν μαζί μας και κανείς δεν θα συζητούσε για το ταρτάν και τις σχολικές υποδομές. Τέτοια ατυχήματα γίνονται σχεδόν καθημερινά σε δεκάδες σχολεία (ειδικά στα Δημοτικά) και κανείς δεν το παίρνει είδηση, εφόσον ακολουθούνται οι δέουσες διαδικασίες.

Και βεβαίως, ως λαός της υπερβολής που είμαστε, οποιοδήποτε νέο περιστατικό έχει προκύψει από τότε που σκοτώθηκε το παιδί και μετά, το περνούμε από ένα σωρό αχρείαστες εξετάσεις προληπτικά. Δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των υποστελεχωμένων νοσοκομείων. Κάποτε είναι καλό να χρησιμοποιούμε και λίγο τη λογική μας.

Η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις στα τεράστια και συσσωρευμένα ζητήματα του τομέα της Δημόσιας Υγείας, έτσι ώστε τόσο οι εκεί εργαζόμενοι να μπορούν να δουλεύουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όσο και το κοινό να απολαμβάνει σωστές υπηρεσίες υγείας, με αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στο προσωπικό. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *