Μήπως τελικά χρειάζεται η Κάρτα Φιλάθλου;

Από σήμερα, 1η Αυγούστου έχει τεθεί σε εφαρμογή, μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, η διαδικασία έκδοσης της περιβόητης Κάρτας Φιλάθλου. Χωρίς αυτήν κανένας δεν μπαίνει στο γήπεδο, ανεξαρτήτως αν είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας ή όχι.

Κατά την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο (2017 – 2018), οι πλείστοι από τους οργανωμένους οπαδούς των λεγόμενων μεγάλων ομάδων απείχαν από πολλά παιγνίδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να πει κανείς ότι σε πολλά παιγνίδια, ακόμη και σε ..κλασικά ντέρμπι του κυπριακού ποδοσφαίρου, τα γήπεδα θύμιζαν περισσότερο «εκκλησία» ένεκα της απουσίας των οργανωμένων.

Ορισμένοι συνέδεσαν μάλιστα τη σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε στα εισιτήρια με την απουσία των οργανωμένων, λόγω της περιβόητης “ταυτοποίησης” (προπομπός της Κάρτας Φιλάθλου). Προσωπικά θεωρώ εσφαλμένη αυτή την ανάλυση για τον απλούστατο λόγο ότι οι οργανωμένοι οπαδοί μιας ομάδας δεν αποτελούν τον κύριο όγκο της, αλλά μόνο μια μικρή μερίδα του 10% περίπου. Η μεγάλη μάζα των ατόμων που πάνε στο γήπεδο ΔΕΝ ανήκουν στις τάξεις των οργανωμένων, συνεπώς κατ’ αναλογία και η μεγάλη μείωση πέρσι στα εισιτήρια προφανώς προήλθε από αυτή τη μερίδα.

Παρενθετικά, εκτιμώ ότι η μείωση στα εισιτήρια οφείλεται σε διάφορες άλλες παραμέτρους (βλ. ακριβά εισιτήρια, ακατάλληλα γήπεδα, τηλεοπτική κάλυψη, κόπωση από τους πολλούς αγώνες, μη ικανοποιητικό θέαμα κ.α.), τα οποία όμως ανήκουν σε μια άλλη συζήτηση.

Προβάλλεται εκ μέρους των οργανωμένων το μάλλον αστείο επιχείρημα περί «φακελώματος» και ότι η ένστασή τους εστιάζεται στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τους. Το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι τόσο έωλο που αρκεί απλώς να καταμετρήσει τις υπηρεσίες στις οποίες δίνει ο καθένας μας τα προσωπικά του στοιχεία για τις καθημερινές του εργασίες: σε υπεραγορές, σε τράπεζες, στις ίδιες τις ομάδες (για έκδοση εισιτηρίου διαρκείας), σε κυβερνητικές υπηρεσίες, σε καταστήματα και επιχειρήσεις, σε τηλεφωνικές εταιρείες, σε κόμματα και ένα σωρό άλλους.

Την ίδια στιγμή, το διαδίκτυο και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από προσωπικά δεδομένα τα οποία οικειοθελώς ο καθένας μας δίνει χωρίς να τον υποχρεώνει οποιοσδήποτε (αρκεί για παράδειγμα να έχεις ένα λογαριασμό στο Facebook!). Συνεπώς, είναι τουλάχιστον γραφικό να ενίσταται κάποιος στην έκδοση Κάρτας Φιλάθλου γι’ αυτόν το λόγο. Η Κάρτα Φιλάθλου εμπεριέχει απλώς ορισμένα βασικά στοιχεία, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι Αρχές ποιοι βρίσκονται μέσα στο γήπεδο. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι από μόνη της η Κάρτα Φιλάθλου θα εξαλείψει διά παντός το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Η εξάλειψη όμως της ανωνυμίας (και κατά συνέπεια της ασυδοσίας) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το μείζον ερώτημα που θα πρέπει σε κάποια στιγμή να απαντήσουν οι οργανωμένοι οπαδοί των λεγόμενων μεγάλων ομάδων είναι: Αφού υποτίθεται δεν έχετε κάτι να κρύψετε και αφού δεν έχετε οποιαδήποτε ανάμιξη σε επεισόδια, ταραχές κλπ όπως διατείνεστε, τότε γιατί διαφωνείτε; Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, λέει μια παροιμία. Συμπτωματικά ή όχι πάντως, από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το μέτρο της ταυτοποίησης πέρσι (και έφυγαν οι οργανωμένοι από τα γήπεδα) δεν σημειώθηκε ούτε ένα επεισόδιο εντός γηπέδων!

Είναι κανόνας απαράβατος ότι κάθε αλλαγή και κάθε μέτρο που στοχεύει στην πάταξη αρνητικών φαινομένων πάντα στην αρχή προκαλεί αντιδράσεις. Θυμίζω παλαιότερα την αντίδραση πολλών στη χρήση της ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα, θυμίζω την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, θυμίζω ακόμη την πολύ πρόσφατη κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Σε όλες μα όλες τις περιπτώσεις, πάντα κάποιοι θα αντιδρούν και θα φωνασκούν με διάφορα επιχειρήματα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί προσωπικών δεδομένων κλπ.

Στο τέλος της ημέρας όμως, η Πολιτεία αλλά και ο κάθε ευσυνείδητος και φιλήσυχος πολίτης θα πρέπει να θέσει το όλο ζήτημα σε μια απλή ζυγαριά. Τι εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία: να έχουμε ίσως λιγότερο κόσμο και γήπεδα που να θυμίζουν περισσότερο «εκκλησία» ή να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να μπορούν να πηγαίνουν ξένοιαστα στο γήπεδο οικογένειες με παιδιά; Αυτή, για μένα, είναι η ουσία της συζήτησης και σ’ αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι όσοι εναντιώνονται στο συγκεκριμένο μέτρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *