Είναι δυνατόν οι άλλοι να ξέρουν καλύτερα από μένα;

Το πρόσφατο τραγικό συμβάν με την απαγωγή των 2 παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο στη Λάρνακα, ανέδειξε δυστυχώς εκ νέου με ιδιαίτερα μάλιστα γλαφυρό τρόπο το πόσο επιφανειακά, επιπόλαια και εντελώς απερίσκεπτα σχολιάζει (και μάλιστα δημόσια) ο μέσος Κύπριος τα διάφορα γεγονότα. Εξίσου εκνευριστικό δε, για μένα, είναι και η απαράμιλλη ευκολία με την οποία κρίνει άλλους και επιρρίπτει ευθύνες, χωρίς να έχει την επάρκεια γνώσης του αντικειμένου, απλώς και μόνο επειδή θεωρεί τον εαυτό του ως τον πλέον “ειδήμονα” σχεδόν ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Τα όσα σχολιάζονταν, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της περιβόητης απαγωγής των 2 παιδιών, πραγματικά θεωρώ ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ψυχιατρικής διατριβής! Και δεν εννοώ βέβαια την απλή κοινοποίηση των ανακοινώσεων της Αστυνομίας, που πολύ καλώς γινόταν και που συνέβαλε σημαντικά και στην εγρήγορση των παρατηρητών που έλυσαν τελικά το γρίφο.

Αναφέρομαι:

  1. στην ακόρεστη δίψα για ικανοποίηση της περιέργειας,
  2. στην ανάγκη να προβάλει ο καθένας τη δική του εκδοχή της ιστορίας και
  3. στην ασυγκράτητη ορμή να επιρρίφθούν ευθύνες κάπου (οπουδήποτε).

Τα πιο πάνω δεν είναι ασφαλώς αποκλειστικά κυπριακά φαινόμενα. Σε μικρές κοινωνίες όμως, όπως η κυπριακή, ορισμένες φορές γίνονται τόσο εμφανή που πραγματικά ξεπερνούν τα όρια της ανεκτικότητας. Δεν γίνεται ΟΛΟΙ να είναι ειδικοί, ειδήμονες, επιθεωρητές, ανακριτές, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, ψυχολόγοι και ό,τι άλλη ειδικότητα τραβάει ο νους σας. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μου ότι θα μπορούσα ποτέ να καταλήγω σε “ασφαλή” συμπεράσματα για ένα τόσο σοβαρό γεγονός, χωρίς να γνωρίζω όλα τα γεγονότα και κυρίως χωρίς να έχω την εμπειρογνωμοσύνη!

Άστε δε που τα ίδια τα γεγονότα ανατράπηκαν ουκ ολίγες φορές μέσα στην ίδια μέρα. Ο 55χρονος έγινε 35χρονος, το αυτοκίνητο έγινε τελικά μετάβαση με τα πόδια και να δούμε πόσα άλλα ακόμη θα ανατρέψουν τις προκαταρκτικές εντυπώσεις. Ποιος σου είπε ρε φίλε ότι θέλαμε να μας πεις αν το κίνητρο του δράστη ήταν τα λύτρα ή κάτι άλλο; Ήσουν εκεί; Τον ανέκρινες; Διάβασες τις καταθέσεις; Ποιος σου είπε ότι μας ενδιαφέρει η παντελώς ατεκμηρίωτη άποψή σου, την οποία με περισσή σπουδή διατυμπανίζεις στα social, ενώ αυτή επηρεάζει (εμμέσως πλην σαφώς) τις ζωές 2 αθώων παιδιών; Τίποτα δεν έμαθες από το πρόσφατο φονικό στο Στρόβολο, στο οποίο και εκεί άλλα έλεγες την πρώτη μέρα, άλλα τη δεύτερη και άλλα τη δέκατη;

Εννοείται βέβαια ότι ουδέποτε θα επέρριπτα ευθύνες π.χ. στην Αστυνομία γιατί δήθεν έστειλε μόνο 2 αστυνομικούς στο διαμέρισμα του απαγωγέα. Δεν είμαι ειδικός, δεν ξέρω αν αυτό επιβάλλει το “πρωτόκολλο”, δεν ξέρω αν λήφθηκαν άλλα παράλληλα μέτρα, τέλος. Γιατί να πρέπει να αμαυρώσω μία αστυνομική επιχείρηση, όταν το τέλος της στέφθηκε με επιτυχία; Ομοίως και με τους δασκάλους του σχολείου. Που ξέρετε εσείς όλοι που κατηγοράτε το σχολείο για καθυστέρηση στην ενημέρωση της Αστυνομίας τι διαδικασία πέρασε μέχρι να επιβεβαιωθεί η εξαφάνιση των παιδιών; Ήσασταν μέσα στην τάξη; Ξέρετε αν και πότε τα άλλα παιδιά ενημέρωσαν για το πρωινό συμβάν; Αυτή η ευκολία με την οποία επιρρίπτονται ευθύνες από τον κάθε άσχετο είναι πραγματικά εκπληκτική.

Και για μένα ίσως το πιο εξοργιστικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που η άγρια δίψα για ικανοποίηση της περιέργειας του Κυπραίου, όσο δεν ικανοποιείται τον οδηγεί σε όλο και πιο εξωφρενικά σενάρια που πλάθει με το (όποιο) μυαλό του. Από το ότι “αποκλείεται να ήταν για λύτρα“, μέχρι το “ήβραν τους μιτσιούς τίτσιρους” και μέχρι το ότι “η όλη ιστορία ήταν στημένη“, ένα τσιγάρο δρόμος. Ο καθένας ανοίγει το στόμα του (ή το πληκτρολόγιό του) πετάει δημόσια όποια ασύλληπτη κοτσάνα του κατέβει και όποιον πάρει ο Χάρος! Καμία ενσυναίσθηση του κακού που μπορεί να προκαλέσει στις οικογένειες, στον περίγυρο, στους συνομήλικους ή και στο ίδιο το κοινωνικό αντίκτυπο πάνω στα συγκεκριμένα παιδιά.

Φίλε μου έχεις μία άποψη, μία θεωρία για το θέμα; Κράτα την για τον εαυτό σου ή το πολύ πες τη σε ένα φίλο σου να σας περάσει ο καημός! Μην την κάνεις βούκινο. Πέραν της τεράστιας αμορφωσιάς που δείχνεις, εκτίθεσαι και εκθέτεις. Και δεν φταίνε φυσικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γι’ αυτό το μεγάλο διαδικτυακό καφενείο όπου ο καθένας αυτοχρίζεται “ειδήμων”. Απλά τα ΜΚΔ ανέδειξαν τη γύμνια μας..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *