Επιβάλλεται ο ιδεολογικός επαναπροσανατολισμός της ΕΔΕΚ

*Ομιλία στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, 18/11/2018 (Λεμεσός)

Συναγωνιστές,

Σε σχέση με το επίμαχο θέμα των ευρωεκλογών, δεν θα επεκταθώ ιδιαίτερα. Είχα αναλύσει εν εκτάσει στην προηγούμενη συνεδρίαση τους λόγους για τους οποίους θεωρώ απαραίτητη τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όπως επίσης και τους λόγους για τους οποίους θεωρώ επιλογή πολύ υψηλού ρίσκου την αυτόνομη κάθοδο με ιδιαίτερα ορατό τον κίνδυνο για απώλεια της θέσης του Ευρωβουλευτή. Για μένα παραμένουν σε ισχύ αυτά τα δεδομένα, εφόσον δεν έχω πειστεί ότι έχουν με οποιονδήποτε τρόπο διαμορφωθεί τέτοιες συνθήκες που να δικαιολογούν την αυτόνομη κάθοδο, αντιθέτως κρούω για άλλη μια φορά τον κώδωνα της πιθανότητας ενός καταστροφικού αποτελέσματος. Θα είναι ολέθριες οι συνέπειες όχι τόσο για την ΕΔΕΚ, όσο για την Κύπρο αν έστω ακούσια, αλλά αποφασιστικά θα έχουμε συμβάλει στην πιθανή εκλογή ενός φασίστα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρόλ’ αυτά, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ανήκω μάλλον στη μειοψηφούσα τάση, παρότι επιμένω ότι θα πρέπει ακόμη και τώρα να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για επίτευξη συνεργασίας ειδικά με τους Οικολόγους, δηλώνω από τώρα αν η πλειοψηφία αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο θα είναι μια απόφαση απολύτως σεβαστή και για την επιτυχία της οποίας προσωπικά θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Απ’ εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασιστεί σήμερα τελικά, θεωρώ πολύ μεγαλύτερης σημασίας να δούμε από κοινού την επόμενη μέρα. Πιστεύω ότι η ΕΔΕΚ πρέπει να αναδείξει τον προοδευτικό χαρακτήρα της, αν θέλει να θεωρείται σύχρονο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει επικαλούμενοι μόνο το ένδοξο παρελθόν μας, ούτε ενθυμούμενοι το Γιατρό ή το Δώρο Λοΐζου ή τη γροθιά όποτε μας βολεύει, ούτε με ιαχές και αλαλαγμούς  τύπου ποδοσφαιρικής κερκίδας. Ο προοδευτικός, σοσιαλιστικός χαρακτήρας ενός κόμματος αναδεικνύεται με τις καθημερινές παρεμβάσεις του στην κοινωνία.

Προσωπικά για μένα ένα σοσιαλιστικό κόμμα σε οποιαδήποτε περίπτωση εργατικής αντιπαράθεσης (βλ. εκπαιδευτικοί το καλοκαίρι) δεν μπορεί είτε να σφυρίζει αδιάφορα, είτε ακόμη χειρότερα να παίρνει το μέρος του δεξιού εργοδότη. Για μένα ένα δημοκρατικό κόμμα που σέβεται το παρελθόν και την ιστορία του, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και με απολύτως κανένα ελαφρυντικό να βρίσκεται στο ίδιο χαράκωμα με τους οπαδούς του φασισμού, του ναζισμού και τους ιδεολογικούς απόγονους των δολοφόνων του Δώρου. Για μένα, ένα σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα, ουδέποτε θα χαιρέτιζε δηλώσεις ενός ακροδεξιού Ιταλού Υπουργού (βλ. Σαλβίνι) όσο συμπτωματικά ευνοϊκές και να ήταν για την πλευρά μας. Για μένα, ένα σοσιαλιστικό κόμμα που διατείνεται ότι είναι συνεπές και σταθερό σε θέσεις αρχής, δεν μπορεί να έχει την Χ θέση για το άνοιγμα ενός οδοφράγματος και την εντελώς αντίθετη για άλλο. Τέλος, για μένα ένα πραγματικά προοδευτικό κόμμα με κοινωνικές ευαισθησίες, δεν αμφιταλαντεύεται αλλά καταδικάζει απερίφραστα απαράδεκτα ρατσιστικές ενέργειες, όπως αυτή του Κ.Σ. Ζυγίου.

Συναγωνιστές, θεωρώ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα κάπου έχει χαθεί ο ιδεολογικός προσανατολισμός μας. Αν σφυγμομετρήσει κανείς την κοινή γνώμη με 1 την άκρα αριστερά και 10 την άκρα δεξιά, δεν είμαι σίγουρος αν θα μας κατέτασσε στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι ευρωεκλογές είναι ίσως οι εκλογές με τον πιο έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα. Η ΕΔΕΚ οφείλει να αναδείξει τον προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα της, έτσι ώστε ακριβώς να μπορεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι όντως ανήκει σ’ αυτό το χώρο, ότι είναι όντως η φωνή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κύπρο και ότι όντως η Κύπρος θα χάσει αν απωλέσει τη μία θέση σ’ αυτήν την ομάδα, πόσο μάλλον αν τη θέση την καταλάβει ένας φασίστας. Οφείλουμε να αναδείξουμε διακριτά και έντονα αυτές τις διαφορές μας, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και πειστικοί. Αν αντιθέτως έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι ρίχνοντας κλεφτές ματιές σε θέσεις ή ενέργειες που φλερτάρουν με την ακροδεξιά αυτό θα μας προκαλέσει εισροή ψηφοφόρων απ’ αυτό το χώρο, είμαστε πολύ γελασμένοι. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ισχύσει και ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, έτσι ώστε η Κύπρος να έχει 6 δημοκρατικούς Ευρωβουλευτές, εκ των οποίων ο 1 θα είναι ΕΔΕκίτης..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *