Συνέντευξη στο Φιλελεύθερο: Μαθαίναμε τις θέσεις της ΕΔΕΚ από τα ΜΜΕ

Η αντίθετη άποψη από την επικρατούσα τύγχανε ειρωνικής και χλευαστικής υποδοχής, δηλώνει το παραιτηθέν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ Βίκτωρας Κουντούρης, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του για έξοδο από τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ. Δηλώνει ότι δεν υπήρχε ενημέρωση των μελών του κόμματος, με αποτέλεσμα αυτά να μαθαίνουν τις θέσεις της ΕΔΕΚ από τα ΜΜΕ, αντί αυτές να αποτελούσαν αποτέλεσμα διαλόγου και κατακεραυνώνει τη στάση που τήρησε το κόμμα σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα, όπως το θέμα των εκπαιδευτικών και το ΓεΣΥ. Ταυτόχρονα όμως εκφράζει τη διαφωνία του και για τους χειρισμούς της ΕΔΕΚ τόσο όσον αφορά στη στάση της στο θέμα της διάνοιξης οδοφραγμάτων, την οποία χαρακτηρίζει αντιφατική και εξηγεί τους λόγους, αλλά ταυτόχρονα και για επικοινωνιακά λάθη που γίνονται, με αποτέλεσμα η ΕΔΕΚ να βρίσκεται πολλές φορές στο ίδιο χαράκωμα με το ΕΛΑΜ.

Υπογραμμίζει επίσης την άποψη ότι η ΕΔΕΚ θα πρέπει να προχωρήσει με συνεργασία στις Ευρωεκλογές, προειδοποιώντας ότι η αυτόνομη κάθοδος ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους.

– Στην επιστολή παραίτησής σας κάνετε λόγο για «αλλοίωση του ιδεολογικού χαρακτήρα της ΕΔΕΚ»; Ξέρετε ότι πολλοί κατηγορούν την ΕΔΕΚ για ΕΛΑΜοποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος της παραίτησής σας;

– Αυτός ήταν ένας από τους λόγους, όχι όμως ο μοναδικός. Κατ’ αρχάς, να αναφέρω ότι θεωρώ άστοχο τον όρο «ΕΛΑΜοποίηση της ΕΔΕΚ» και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που κατά την άποψή μου ήταν λανθασμένο ήταν ότι από επικοινωνιακής άποψης, η ΕΔΕΚ όφειλε να έχει κάνει καλύτερους χειρισμούς, αποφεύγοντας να βρεθεί μόνη της στο ίδιο χαράκωμα με το ΕΛΑΜ, ασχέτως αν τα κίνητρά της ήταν αγνά. Αυτό συνέβη σε πέραν της μίας περίπτωσης και έδωσε τη δυνατότητα σε τρίτους να επικρίνουν το Κίνημα, εν μέρει δικαιολογημένα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ακολουθούν σε λίγους μήνες οι Ευρωεκλογές, θεωρώ ότι η ΕΔΕΚ όφειλε να κάνει πολύ πιο έντονα διακριτή τη διαφορά της με το συγκεκριμένο κόμμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον προοδευτικό, κεντροαριστερό της χαρακτήρα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.

– Κάνατε λόγο και για έλλειψη δημοκρατικότητας. Το μέλος της ΚΕ Χρυσός Τουλούπης το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, αναφέροντας ότι η συλλογικότητα μετατράπηκε σε σοφία του ενός… Αιχμές οι οποίες στρέφονται προφανώς προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Οι διαφωνίες δηλαδή δεν χωρούν πλέον στην ΕΔΕΚ;

– Η ΕΔΕΚ, ως κόμμα που ενστερνίζεται τις αρχές του διαλόγου και της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, όφειλε να διασφαλίζει ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει πρωτίστως στα του οίκου της. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν περιπτώσεις όπου μέλη των συλλογικών οργάνων ενώ επιχείρησαν να καταθέσουν μία άποψη που μπορεί να διαφέρει από την επικρατούσα είτε να διακόπτονταν, είτε να τύγχαναν ειρωνικής και χλευαστικής υποδοχής. Δεν είναι δυνατόν εκλελεγμένα μέλη συλλογικών οργάνων να αποπειρώνται να εκφράσουν κάποια επιχειρηματολογία και να αισθάνονται ότι η άποψή τους θα στοχοποιηθεί. Ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη όφειλε, κατά τη γνώμη μου, να είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση σε ένα δημοκρατικό κόμμα, πόσο μάλλον σε σοσιαλιστικό.

– Έχετε αναφέρει ότι μεταφέρετε πολλές φορές τη διαφωνία σας σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη. Ποια ήταν αυτά τα θέματα; Εννοείτε και το θέμα των οδοφραγμάτων και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας;

– Η ΕΔΕΚ το τελευταίο διάστημα τήρησε κατά τη γνώμη μου εντελώς λανθασμένη στάση σε ορισμένα μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν ή απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, μεταξύ αυτών και στο θέμα των οδοφραγμάτων. Υποστήριξε τη μη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, υπογράφοντας μάλιστα και σχετικό κείμενο σε εκδήλωση στις 19 Οκτωβρίου 2018 για κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων. Λίγες μόλις μέρες μετά και σε πλήρη αντίφαση εξέδιδε ανακοίνωση υπέρ του ανοίγματος άλλων οδοφραγμάτων όπως π.χ. των Κοκκίνων και Πυροΐου. Με τον τρόπο αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε διάφορους τρίτους να ισχυριστούν ότι η θέση της για μη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας ελαύνετο περισσότερο από οικονομικά κίνητρα, παρά από αμιγώς εθνικά.

Επίσης, κατά την άποψή μου, η ΕΔΕΚ όφειλε να τηρήσει σαφέστατα πιο υποστηρικτική θέση έναντι των χιλιάδων εκπαιδευτικών το περασμένο καλοκαίρι, αντί να προτιμήσει μία μεσοβέζικη και χλιαρή στάση ίσων αποστάσεων. Ένα σοσιαλιστικό, φιλεργατικό κόμμα σε οποιαδήποτε περίπτωση αυθαιρεσίας του εργοδότη έναντι των εργαζομένων, οφείλει να ταχθεί αναφανδόν υπέρ των δεύτερων και όχι να νίπτει τας χείρας του, ως να πρόκειται για μια απλή διαφορά μεταξύ τρίτων που δεν μας αφορά.

Η ΕΔΕΚ επίσης κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει πολύ πιο υποστηρικτική θέση έναντι της εφαρμογής του ΓεΣΥ και όχι να προφασίζεται με διάφορα προσχήματα τρόπους για την αναβολή του, τη στιγμή μάλιστα που τον Ιούνιο του 2017 υπερψήφιζε στη Βουλή τη σχετική νομοθεσία. Αντ’ αυτού, λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η ΕΔΕΚ δίνει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι αναζητεί τρόπους για αναβολή αυτού του θεωρητικά τόσο ευεργετικού για τον απλό πολίτη έργου.

– Γίνεται λόγος από πολλούς και για έλλειψη ενημέρωσης των κομματικών οργάνων από την ηγεσία του κόμματος. Ισχύει αυτό; Και ποιο είναι το κλίμα εντός του κόμματος; Προηγήθηκαν και άλλες παραιτήσεις πέραν της δικής σας.

– Όπως γνωρίζετε, η δική μου παραίτηση δεν ήταν η πρώτη. Απλώς η δική μου δόθηκε στη δημοσιότητα, εν αντιθέσει με τις παραιτήσεις άλλων δύο συναγωνιστών Μελών του Πολιτικού Γραφείου και άλλων έξι μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Θεωρώ ότι αυτή ακριβώς είναι και η πηγή των σοβαρότερων εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΔΕΚ. Δεν νοείται, κατά την άποψή μου, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν άμεσα στο Κίνημα από τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν είναι λογικό ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να ενημερώνεται για το ποια είναι η θέση της ΕΔΕΚ για μείζονα θέματα όπως η Παιδεία και η Υγεία, ή και για άλλα πιο εσωτερικά θέματα, από το διαδίκτυο, χωρίς να έχει προηγηθεί η δέουσα ενημέρωση. Εκτιμώ ότι αν των οριστικών αποφάσεων ή ανακοινώσεων προηγείτο ο απαραίτητος εσωκομματικός διάλογος, πολλές διαφωνίες ή και συγκρούσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟΣ

– Η όλη συζήτηση για τις Ευρωεκλογές και η πορεία προς την αυτόνομη όπως όλα δείχνουν καθόδου της ΕΔΕΚ, ήταν ένας από τους λόγους της παραίτησής σας; 

– Ήμουν εξ εκείνων που υποστήριξαν ότι η ΕΔΕΚ θα έπρεπε πάση θυσία να επιδιώξει συνεργασία με άλλα κόμματα του Ενδιάμεσου Χώρου και κυρίως με τους Οικολόγους, με τους οποίους υπήρχε ήδη μία πετυχημένη εμπειρία. Η επιλογή της αυτόνομης καθόδου εμπεριέχει τόσο μεγάλο ρίσκο που μπορεί να αποδειχθεί τελικά καταστροφική, ειδικά μάλιστα αν η έδρα αυτή καταλήξει στο ΕΛΑΜ. Προφανώς η πλειοψηφία των Μελών της Κ.Ε. έχει διαφορετική άποψη, προκρίνοντας την αυτόνομη κάθοδο. Η ορθότητα της επιλογής του καθενός μας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Εύχομαι να είμαι εγώ που σφάλλω στις εκτιμήσεις μου.

«Έκλεισε οριστικά για μένα το κεφάλαιο ΕΔΕΚ»

– Είστε από τους νέους πολιτικούς. Πώς βλέπετε το μέλλον της ΕΔΕΚ και τι πρέπει να αλλάξει; Θα πρέπει να τεθεί και θέμα ηγεσίας;

– Το αν τίθεται θέμα ηγεσίας ή όχι, δεν μπορώ να το υποδείξω εγώ, αλλά τα συλλογικά όργανα του Κόμματος, στα οποία δεν είμαι πλέον μέλος. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό που οφείλει σε κάποια στιγμή η ΕΔΕΚ να αναστοχαστεί είναι για ποιο λόγο τα τελευταία χρόνια έχει χάσει ένα σημαντικό αριθμό στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων. Μεταξύ των δύο τελευταίων βουλευτικών εκλογών, δηλαδή το 2011 και το 2016, η ΕΔΕΚ απώλεσε 15.000 ψήφους και παράλληλα μία σειρά από στελέχη πρώτης και δεύτερης γραμμής είτε έχουν προσχωρήσει σε άλλους χώρους, είτε έχουν απλώς αδρανοποιηθεί. Προφανώς κάτι δεν γίνεται σωστά. Δεν μπορεί να θέλουν όλοι να βλάψουν το Κίνημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι σε προσωπικό επίπεδο. Στόχος της παραίτησής μου δεν ήταν ούτε να βλάψω την ΕΔΕΚ, ούτε τον Πρόεδρό της, ούτε κανέναν άλλο συναγωνιστή. Στόχος μου ήταν η δική μου παραίτηση να αποτελέσει το έναυσμα για τη διεξαγωγή ενός σοβαρού εσωκομματικού προβληματισμού για το «τις πταίει», τι ενδεχομένως κάνουμε λάθος, τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε το ιστορικό αυτό Κόμμα να μην έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και παρόν και κυρίως μέλλον. Κρίνοντας από την αντίδραση της επίσημης ΕΔΕΚ μετά την παραίτησή μου, αισθάνομαι δικαιωμένος για την επιλογή μου, αλλά και ήσυχος με τη συνείδησή μου. Εύχομαι στην ΕΔΕΚ καλή συνέχεια. Για μένα το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά.

Φρίξος Δαλίτης    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *