Θέλουμε όλοι το ΓΕΣΥ;

Ναι, σαφώς το ΓΕΣΥ έχει ατέλειες. Ναι, η Κυβέρνηση δεν έκανε σωστό προγραμματισμό. Ναι, υπάρχουν θέματα και με τον ΟΑΥ και με τον ΟΚΥΠΥ και με την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Αν θέλουμε μπορούμε να βρούμε 1000 λάθη και παραλείψεις. Δεν είναι αυτή η ουσία όμως.

Το ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει όχι για μένα και για σένα που έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Αλλά για όλες εκείνες τις χιλιάδες συμπολιτών μας που ΔΕΝ την έχουν. Είτε επειδή δεν το σηκώνει η τσέπη τους, είτε επειδή είναι χρόνιοι ασθενείς και οι ασφάλειες δεν τους δέχονται, είτε επειδή είναι ηλικιωμένοι, είτε για άλλους λόγους. Η πρόσβαση σε ποιοτική υγεία θα έπρεπε να είναι δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους και όχι είδος πολυτελείας για μια ελίτ μόνο. ΑΥΤΗ είναι η ουσία του εγχειρήματος.

Προφανώς δεν βλέπουμε όλοι προς τον ίδιο στόχο. Προφανώς σε κάποιους δεν συμφέρει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Προφανώς κάποιοι θέτουν υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος το συμφέρον της τσέπης τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα. Ως ένα βαθμό, μπορώ να το κατανοήσω, εφόσον η απληστία είναι ίδιον του ανθρώπινου είδους. Θα ήταν όμως πολύ πιο έντιμο να βγουν ντόμπρα και σταράτα δημόσια και να πουν “δεν θέλουμε το ΓΕΣΥ, επειδή θα μειωθούν τα κέρδη μας“. Όχι να κρύβονται πίσω από διάφορες προφάσεις ή να αναγάγουν σε επιστήμη την υπόσκαψη του εγχειρήματος εφευρίσκοντας κάθε μέρα και άλλο “πρόβλημα”.

Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά. Αν όμως καθημερινά αμφισβητείς τη χρησιμότητα των αυγών, ομελέτα δεν θα φτιάξεις ποτέ! Εκτός κι αν αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *