Η ιδιαιτερότητα της υποψηφιότητας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί εκατοντάδες αναλύσεις για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Κι από εχθρούς του κι από φίλους του. Σε σημείου που θεωρώ ότι ακόμα και οι εχθρικές γι’ αυτόν αναλύσεις στο τέλος λειτουργούν υπέρ του, αφού όπως λεν κι οι Αμερικάνοι “There is no such a think as bad publicity“.

Επί της ουσίας τώρα. Όσο λάθος και εκτός πραγματικότητας είναι να λες ότι “ο Niyazi Kızılyürek είναι εντολοδόχος της Τουρκίας” (αλήθεια, πώς αποδεικνύεται κάτι τέτοιο;), άλλο τόσο λάθος κατά τη γνώμη μου είναι να λες ότι θα τον ψηφίσεις απλώς και μόνο επειδή είναι Τουρκοκύπριος. Να τον ψηφίσεις αγαπητέ μου συμπατριώτη επειδή συμφωνείς με τις θέσεις του, όχι λόγω της εθνικής καταγωγής του. Προσωπικά εγώ δεν θα τον ψήφιζα επειδή δεν συμφωνώ με τις θέσεις του, όχι επειδή είναι Τουρκοκύπριος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε εκλογικές διαδικασίες που διενεργούνται στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι από μόνη της μία θετική εξέλιξη. Στο τέλος της ημέρας, τι ζητάμε τόσες δεκαετίες ως Ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες; Δεν είναι την αναγνώριση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν είναι ακριβώς αυτό που πολεμά για δεκαετίες η Τουρκία, αρνούμενη να αναγνωρίσει την ΚΔ; Τί πιο θετικό για την πλευρά μας επομένως όταν Τουρκοκύπριοι εμμέσως “ακυρώνουν” την στρατηγική της Άγκυρας συμμετέχοντας αυτόβουλα σε διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ο Niyazi Kızılyürek δεν είναι ο πρώτος Τ/Κ υποψήφιος σε ευρωεκλογές. Είναι όμως ο πρώτος που έχει πραγματικές πιθανότητες εκλογής. Κι αυτός είναι μάλλον ο κύριος λόγος που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις από κάποιους. Δεν είδαμε αντίστοιχες αντιδράσεις για άλλες υποψηφιότητες Τουρκοκυπρίων, επειδή προφανώς όλοι γνώριζαν ότι δεν είχαν καμία πιθανότητα, άρα και δεν θα διατάραζαν το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Καλό θα ήταν επομένως ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ, αλλά και τα στελέχη εκείνων των κομμάτων που καταφέρονται αρνητικά τόσο στη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων υποψηφίων σε ψηφοδέλτια, όσο και στη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων γενικά, αντί να επικρίνουν αναθεματίζοντας την υποψηφιότητα Kızılyürek, να διερωτηθούν: μήπως θα ήταν καλύτερα αν είχαν και αυτοί κάποιον Τ/Κ υποψήφιο; Πώς θα ήταν άραγε αν είχαν Τ/Κ υποψήφιο και ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι κοκ;

Δεν θα ήταν έμμεσο πλην σαφές μήνυμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν θα ήταν ενισχυτικό όπλο για την πλευρά μας να πει στη διεθνή κοινότητα “Ορίστε κύριοι, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευνομούμενο κράτος, δίνουμε σε όλους τους πολίτες μας ίσα δικαιώματα, Ε/Κ και Τ/Κ κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι δεν επιδιώκουμε την απομόνωση των Τ/Κ όπως λέει η Άγκυρα, στρέψετε αλλού τα πυρά σας“.

Για μένα σε μία ιδανική κατάσταση πραγμάτων μιας επανενωμένης Κύπρου, θα ήθελα να υπάρχει ένα κοινό δεξιό κόμμα, ένα αριστερό, ένα κεντρώο, ένα σοσιαλιστικό, ένα πράσινο κοκ στο οποίο να συμμετέχουν μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, κοινοτικοί κλπ και να μπορεί να εκλέγεται οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης. Να μπορεί δηλαδή ο αριστερός Γιάννης να ψηφίζει τον αριστερό Αχμέτ και η δεξιά Αϊσέ τη δεξιά Μαρία, χωρίς διακρίσεις και χωρίς περιορισμούς, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ ο Αφροαμερικανός μπορεί να ψηφίζει τον λευκό και αντίστροφα. Τι πιο δημοκρατικό!

Αντί λοιπόν κάποιοι να δαιμονοποιούν την υποψηφιότητα του Niyazi Kızılyürek (ευθυγραμμιζόμενοι με τη ρητορική του ΕΛΑΜ), ας κάτσουν να σκεφτούν τα οφέλη μιας υποψηφιότητας ενός Τουρκοκυπρίου σε εκλογές που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ας πάψουν να εφευρίσκουν ιστορίες για αγρίους, ότι είναι πράκτορας, υπάλληλος του τουρκικού στρατού και άλλα γραφικά. Τον (όποιο) Niyazi Kızılyürek να τον κρίνουμε και να τον επικρίνουμε για τις πολιτικές του θέσεις, όχι για την καταγωγή του. Και αντίστοιχα εκείνοι που θα τον ψηφίσουν, να τον ψηφίσουν επειδή συμφωνούν μαζί του, όχι απλώς και μόνο επειδή είναι Τουρκοκύπριος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *