Πόσο Χριστιανός είναι ο Νεόφυτος και πόσο όσοι τον στηρίζουν;

Το ότι ανέκαθεν η Εκκλησία ήταν φορέας συντήρησης ή ακόμη και οπισθοδρομικότητας σε σχέση με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα είναι, κατά την άποψή μου, γνωστό σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. Οι κατά καιρούς θέσεις που έχουν εκφραστεί από πλείστους Ιεράρχες σε σχέση με το ρόλο της γυναίκας, τις αμβλώσεις, την ομοφυλοφιλία, τις εξωγαμιαίες σχέσεις κοκ παραπέμπουν σε εντελώς παρωχημένες αντιλήψεις μιας άλλης εποχής.

Θεωρώ ότι κακώς εκπλησσόμαστε από τις πραγματικά εξωφρενικές θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο κύριος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Όχι γιατί δεν είναι εξωφρενικές, αλλά γιατί είναι οι συνήθεις θέσεις που θα ακούσεις συζητώντας με σχεδόν οποιονδήποτε κληρικό, προεξάρχοντος του ανώτερου εκπροσώπου τους, του Μακαριοτάτου Χρυσοστόμου Β’. Δεν ήταν αυτός άλλωστε ο οποίος σχετικά πρόσφατα είχε δηλώσει ότι θα δημιουργούσε σχολή που θα αποφοιτούν μόνο σωστοί άνθρωποι (και όχι ομοφυλόφιλοι!); Απλά ο κ. Νεόφυτος το τερμάτισε!

Το πρόβλημα για μένα δεν είναι τόσο οι χυδαίες ασυναρτησίες του κυρίου Νεόφυτου. Ούτε το ότι η αντίδραση της επίσημης Πολιτείας υπήρξε από χλιαρή, έως υποτονική (δεν περίμενα κάτι διαφορετικό). Ούτε ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν έσπευσε να κινήσει διαδικασίες καθαίρεσής του (σιγά μην θυμώσουν του “αδελφού” τους). Το πρόβλημα για μένα είναι η αντίδραση των πιστών. Το γεγονός ότι ο (κάθε) κύριος Νεόφυτος βρίσκει ακροατήριο για να εκστομίζει τον ρατσιστικό του λόγο και το γεγονός ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν ότι έχει δίκιο κι ότι είναι σωστά αυτά που λέει είναι για μένα η ρίζα του κακού.

Ο καθένας μας έχει (ή δεν έχει) τα θρησκευτικά του πιστεύω. Σέβομαι απόλυτα αυτόν που λέει ότι πιστεύει στο Χριστό, στον Αλλάχ ή στο Βούδα, ότι πιστεύει στα θαύματα και στις εικόνες, ότι νηστεύει ή ότι ακολουθεί το Ραμαζάνι, σέβομαι ακόμη κι αυτόν που προσκυνά “ιερές” παντόφλες και “τίμια” ξύλα, κόκκαλα και κράνη, σέβομαι ακόμη κι αυτόν που πιστεύει σε προφητείες και σε σωτήριο ξανθό γένος.

Μπορεί να μην ασπάζομαι τις θεωρίες τους, όμως τις σέβομαι. Η πίστη είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός και ως τέτοια πρέπει να αντικρίζεται. Αν θέλω να πιστεύω σε θεό, σε ομάδα, σε κόμμα, στο χρήμα ή στο τίποτα, είναι δικαίωμά μου, όπως αντίστοιχα δικαίωμα του άλλου είναι να πιστεύει σε ό,τι άλλο θέλει. Από τη στιγμή που κάποιος δεν βλάπτει το κοινωνικό σύνολο με τα πιστεύω του, ας πιστεύει και στην κατσαρίδα – ποσώς με ενδιαφέρει.

Στην προκείμενη περίπτωση όμως, ο κύριος Νεόφυτος δεν περιορίστηκε στις αυστηρά θεολογικές/θρησκευτικές του αναλύσεις. Επεκτάθηκε σε πεδία πολύ εκτός των αρμοδιοτήτων του, εκφράζοντας μέσα από ένα λόγο βαθιά ρατσιστικό απαράδεκτες θέσεις εις βάρος διαφόρων ομάδων του πληθυσμού μας. Και αντί οι παριστάμενοι που τον άκουγαν να εκφράσουν κάποιας μορφής διαφωνία ή έστω δυσαρέσκεια, παρέμειναν απαθείς αφήνοντάς τον να συνεχίζει απτόητος το παραλήρημά του, νιώθοντας μάλιστα ασφαλής ότι βρίσκει ευήκοα ώτα.

Τι θα συνέβαινε αν ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ σηκωνόταν όρθιος και του έλεγε “Με όλο το σέβας, Πανιερώτατε, αλλά λέτε μπούρδες“;  Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιδρούσα αν ήμουν παρών κατά τη συγκεκριμένη “κατήχηση”, το λιγότερο που θα έκανα θα ήταν να σηκωθώ και να φύγω. Οι πιστοί που τον άκουγαν να λέει αυτά που είπε, τα πίστεψαν; Τα αποδέχθηκαν; Τα ασπάζονται; Πόσοι από αυτούς θα ξαναπάνε σε μια επόμενη σύναξη του κυρίου Νεόφυτου για να τον ξαναχειροκροτήσουν; Μέχρι πότε οι πιστοί θα αρνούνται να διαχωρίσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω από το ό,τι πρεσβεύει αυτή η συνομοταξία του μίσους που λέγεται Church of Cyprus Ltd;

Επαναλαμβάνω: ενόσω ο κάθε Νεόφυτος, ο κάθε Ττόμης, ο κάθε Άνθιμος κι ο κάθε Ιεράρχης γενικότερα βρίσκει ακροατήριο, τα παρόμοιας φύσης χυδαιολογήματα θα συνεχίζουν απτόητα. Από την Πολιτεία, η οποία είναι απόλυτα διαπλεκόμενη με τα συμφέροντα της Church of Cyprus Ltd, δεν αναμένω οποιαδήποτε σοβαρή αντίδραση, πέραν από κάποιες τυπικές φραστικές καταδίκες για τα μάτια του κόσμου. Εσύ όμως αγαπητέ πιστέ που πας και τους ακούς και τους προσκυνάς το χέρι και τους γεμίζεις το παγκάρι κάθε Κυριακή και τους υπερασπίζεσαι στα social media, έχεις απόλυτη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Και όσο Χριστιανός δεν είναι ο (κάθε) Μόρφου, άλλο τόσο δεν είσαι ούτε κι εσύ!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *